Riktlinjer för användning

Det gäller att själv ta ansvar! Så fort man använder kylskåpet är man automatiskt med i Foodsharing-rörelsen. Detta innebär helt enkelt att man ingår i ett utbyte mellan privatpersoner, och att man själv tar ansvar för vad man lägger i och vad man hämtar ur kylskåpet.

Grundregel för dig som lägger maten i kylskåpet: lägg inte i nånting som du själv inte skulle äta (bortsett från personliga kostrestriktioner)

Grundregel för dig som tar maten från kylskåpet: Använd dina sinnen! Titta, lukta och smaka på maten.

 • Produkter som har passerat bäst före-datum: vanligtvis finns det absolut inga problem med en vara bara för att den har passerat bäst före-datum. Ovanstående grundregeln gäller.

 • Produkter som passerat sista förbrukningsdatum: det får man absolut inte lägga in i kylskåpet. Hittar man en sådan vara i kylskåpet, släng det! Grundregeln gäller inte i princip, eftersom det är för stor risk för hälsan att konsumera dem.

Kylskåpet rengörs och kontrolleras för gammal mat minst en gång i veckan.

15 svar på ”Riktlinjer för användning”

 1. Hej
  jag har två frågor.
  1. Är sidorna för När och Var? samt Where? tomma eller fungerar det bara inte just nu?
  2.Vad är “utgångsdatum”?

  1. Hej Angelika!
   Det verkar som att kartan på sidorna har varit nere ett tag men de funkar nu.
   Sista förbrukningsdatum, till skillnad från bäst före, pekar på att efter just det datumet kan en produkt vara hälsofarlig och ska därför varken säljas eller doneras. De flesta produkter har dock bäst före-datum som sätts av tillverkarna och har ingen betydelse vad det gäller matsäkerheten, utan bara tyder på produktens kvalitet håller bäst före ett viss datum.

 2. Jag läser om detta för första gången och älskar det! Men då det också finns folk som vill förstöra för andra undrar jag om ni tänkt på säkerheten. Hur vet ni att ingen lägger in mat som är förgiftad?

  1. Hej Ingrid! Solikyl handlar om att skapa tillit mellan människorna också. Risken finns för allt i livet, exempelvis att en galning går ut på gatan med vapen och ska börja skjuta på folk. Ok, extremt exempel, jag vet, hehe. Låt oss säga då att någon skulle lika gärna kunna gå in i en vanlig butik och spruta gift i maten där, eller hur? Vi kan inte minimera den typ av risk genom att bli rädda och övervaka folk. Jag blir nyfiken dock om varför tror du att någon skulle göra det, av vilken anledning?

 3. Är ny här. Utan inkomster, utan mat, massa obetalda räkningar. Hur man upphittar er? Hur mycket mat kan man få (bor inte i Göteborg, måste räkna med resekostnader). Vilka är öppettider? Får man bara komma dit eller måste man ta något dokument med sig? Tack för svar!

  1. Hej Vita! Du hittar var kylskåpen finns och öppettider genom att klicka på huvudmenyn “Var & När”. Det är svårt att säga hur mycket mat man hittar och exakt vilken tid det finns mat för det skiljer sig från ställe till ställe och från olika upphämtningar på butikerna. Ibland hittar man väldigt mycket mat av olika slag och ibland ingenting. I din situation skulle jag inte åka till Göteborg bara för den skull, utan jag skulle planera att komma förbi de vanliga välgörenhetsorganisationer också, t ex, Stadsmissionen, för att hitta mat. Du är välkommen hur som helst att kika förbi nåt solidariskt kylskåp!

 4. Hej lena heter jaghar nära till gamlestan o mölndals kylskåp men var ligger dessa bor i angered vore bra med en utförlig karta har själv matvaror att lämna in men inte så mycket mvh

 5. Hej!
  Har en låda med glutenfria produkter. Vissa är öppnade men fräscha, kan man lämna det hos er ändå? Känns inte bra att slänga bara för att det är öppnat.

  1. Absolut! Så länge du bedömer att de är ätbara. Nu var mitt svar så pass sent så att det blir ingen nytta (hoppas du lyckades rädda maten ändå), men kanske till framtida tillfälle kan du och andra veta att det är ok att lämna varor som man själv öppnade och är tillräckligt fräscha 😉

 6. Hej! Behöver man ha något dokument, kontoutdrag eller liknande för att kunna hämta mat eller kan vem som helst komma och hämta? Är själv i ekonomisk knipa så hade varit guld värt att kunna hämta något ätbart. Tack på förhand!

  1. Hej Maria!
   Det behövs inte, Solikyl är ingen kontrollmyndighet eller välgörenhet som vill kontrollera hur fattig man är. Tanken på att visa ett kontoutdrag för att kunna få mat är befängd.

 7. Hej! jag har inte möjlighet att ta mig till Göteborg. Finns det några planer på att skaffa fler kylar och i sådant fall vart?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.