Frågor & Svar

Vad är öppettiderna? När går det bra att hämta eller lämna mat?

  • Olika kylskåp har olika öppettider beroende på vilken lokal de befinner sig i. Kolla var och när sidan.

Var kommer maten ifrån?

  • En del kommer från våra samarbetspartner, dvs. mataffärer, restauranger, caféer, etc. som väljer att skänka bort maten till oss istället för att slänga. En annan del kommer från hushållen, dvs. donationer från privatpersoner som också väljer att dela med sig istället för att slänga.

Vem får lägga i och ta mat från kylskåpen?

  • Vem som helst, så länge man tar hänsyn till våra riktlinjer för användning. Solikyl gör varken positiv eller negativ diskriminering.

Måste man ge mat för att kunna få?

  • Nej, det är inget krav. Viktigaste är ta nytta av maten som annars skulle slängas.

Hur levereras maten från en samarbetspartner till kylskåpet?

  • Den levereras av våra kunniga maträddare som kan sortera och bedöma om varorna är tjänliga när de kommer till kylskåpet. Oftast är det gång- eller cykelavstånd och transport sker med en kylväska eller kylbox när det behövs så att kylkedjan inte bryts. Du kan också bli en maträddare!

Vad händer om maten blir gammal i kylskåpet?

  • Kylskåpet rengörs minst en gång i vecka. De som har ansvaret går igenom allt som finns därinne. Trots att vi försöker hålla det så rent som möjligt, det är ändå upp till en och var att ta eget ansvar när man lämnar eller plockar mat från kylskåpet. Läs riktlinjer för användning, som också finns upphängd på varje kylskåp.

Har du andra obesvarade frågor eller synpunkter, hör gärna av dig till kontakt (at) solikyl.se, eller (helst inte) i våran Facebook-grupp.

Läs också vår nybörjarguide till Solikyl.