Riktlinjer för användning

Det gäller att själv ta ansvar! Så fort du använder kylskåpet är du införstådd med att du själv ska ta ansvar för vad du lägger i och hämtar ur kylskåpet.

Grundregel för dig som lägger maten i kylskåpet: lägg inte i nånting som du själv inte skulle äta (bortsett från personliga kostrestriktioner). Och inte heller varor som passerat sista förbrukningsdatum

Grundregel för dig som tar maten från kylskåpet: Använd dina sinnen! Titta, lukta och smaka på maten.

  • Bäst före-datum: vanligtvis finns det absolut inga problem med en vara bara för att den har passerat bäst före-datum. ”Googla” gärna! :slight_smile: Ovanstående grundregeln gäller.

  • Sista förbrukningsdatum: man får absolut inte lägga varor som passerat sista förbrukningsdatumet in i kylskåpet. De är sällsynta, men om du hittar en sådan vara i kylskåpet, släng det! Grundregeln gäller inte i princip, eftersom det finns större hälsorisker med att konsumera dem.

Kylskåpet rengörs och kontrolleras för gammal mat minst en gång i veckan.

7 svar på “Riktlinjer för användning”

  1. Hej
    jag har två frågor.
    1. Är sidorna för När och Var? samt Where? tomma eller fungerar det bara inte just nu?
    2.Vad är ”utgångsdatum”?

    1. Hej Angelika!
      Det verkar som att kartan på sidorna har varit nere ett tag men de funkar nu.
      Sista förbrukningsdatum, till skillnad från bäst före, pekar på att efter just det datumet kan en produkt vara hälsofarlig och ska därför varken säljas eller doneras. De flesta produkter har dock bäst före-datum som sätts av tillverkarna och har ingen betydelse vad det gäller matsäkerheten, utan bara tyder på produktens kvalitet håller bäst före ett viss datum.

  2. Jag läser om detta för första gången och älskar det! Men då det också finns folk som vill förstöra för andra undrar jag om ni tänkt på säkerheten. Hur vet ni att ingen lägger in mat som är förgiftad?

    1. Hej Ingrid! Solikyl handlar om att skapa tillit mellan människorna också. Risken finns för allt i livet, exempelvis att en galning går ut på gatan med vapen och ska börja skjuta på folk. Ok, extremt exempel, jag vet, hehe. Låt oss säga då att någon skulle lika gärna kunna gå in i en vanlig butik och spruta gift i maten där, eller hur? Vi kan inte minimera den typ av risk genom att bli rädda och övervaka folk. Jag blir nyfiken dock om varför tror du att någon skulle göra det, av vilken anledning?

  3. Är ny här. Utan inkomster, utan mat, massa obetalda räkningar. Hur man upphittar er? Hur mycket mat kan man få (bor inte i Göteborg, måste räkna med resekostnader). Vilka är öppettider? Får man bara komma dit eller måste man ta något dokument med sig? Tack för svar!

    1. Hej Vita! Du hittar var kylskåpen finns och öppettider genom att klicka på huvudmenyn ”Var & När”. Det är svårt att säga hur mycket mat man hittar och exakt vilken tid det finns mat för det skiljer sig från ställe till ställe och från olika upphämtningar på butikerna. Ibland hittar man väldigt mycket mat av olika slag och ibland ingenting. I din situation skulle jag inte åka till Göteborg bara för den skull, utan jag skulle planera att komma förbi de vanliga välgörenhetsorganisationer också, t ex, Stadsmissionen, för att hitta mat. Du är välkommen hur som helst att kika förbi nåt solidariskt kylskåp!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *