Recept: Krämig jordärtskockssoppa

Det slängs stora mänger jordärtskocka som hamnar hos Solikyl. Få har ätit denna nyttiga rot som odlas här i Sverige. En av våra maträddare Sandra, tog vara på ett gäng jordärtskockor från senaste maträddningen och lagade en härlig soppa på matsvinnet. Nedan följer hennes egna recept som hon delade via forumet.

Du behöver

  • Jordärtskocka (ca 250 gram rensat)
  • 1 potatis
  • Vitlök
  • Smör
  • 1 buljongtärning
  • Grädde
  • Persilja och chili

Gör så här

Rensa jordärtskocka (ca 250 gr rensat), en potatis, vitlök. Dela i mindre bitar. Stek allt i smör i en kastrull några minuter. Tillsätt en buljongtärning samt kallt vatten så att det täcker grönsakerna och låt koka på svag värme ca 15 min. Mixa med stavmix och komplettera med grädde efter smak. Dekorera i tallriken med hackad persilja och chili eller annat nytigt och färgglatt. 🙂

 

via odla.nu

Näringsinnehåll.
100 g jordärtskocka innehåller 7-75 kcal  (energiinnehållet ökar med lagringstiden), 4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor. Jordärtskockan innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker.

Användningssätt.
Soppor, gratänger, stuvningar, grytor, puré, barnmat mm. Smaken på jordärtskockan är något säregen, påminner om svartrot.

Källor:
http://omverkstan.se/forum/discussion/comment/1003
http://www.odla.nu/inspiration/jordartskocka
https://sv.wikipedia.org/wiki/Jord%C3%A4rtskocka

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *