Vad vill vi? En tankeställare till julen

Om ni har missat, i en ledare på Göteborgs Direkt skrev reportern Johanna Roos om Solidariskt Kylskåp. Vi tycker att hon har verkligen fattat vad Solikyl handlar om.

Har du någonsin funderat på varför det behövs välgörenhet om vi lever i överflödet? Låter det inte konstigt att “världen producerar tillräckligt med mat för att föda hela jordens befolkning på 9 miljarder människor [och att] ändå går en av åtta människor på planeten till sängs hungrig varje kväll.

Vår ambition är inte bara att kraftigt minska matsvinn där vi bor, köper och äter våran mat. Vi vill göra det på ett sätt som ändrar beteende, som skapar debatt och medvetenhet och som sätter tryck på alla ansvariga.

Läs texten nedanför bilden.

ledare_gbgdirekt

 

I jul letar jag efter den gyllene medelvägen

För en tid sedan pratade jag med en kille som heter Olof. Han lever av mat som andra kastad. Containrar fulla med helt duglig mat låses för att förhindra att så kallade “dumpstrare” letar runt i dem. Olof och hans vnner har tagit initiativ till projektet “solidariska kylskåp”, där vem som helst kan både ta och ge mat. Inkörd i mina egna föreställningar och säkert också fördomar, frågar jag honom om maten kommit hemlösa till nytta. Det han svarade etsade sig fast hos mig. Han började med att poängtera att de inte sysslar med välgörenhet.

Nähä, tänkte jag. Vad menade han? Olof förklarade att de blev jätteglada om maten kom hemlösa till nytta, men att de också ville nå ut till folk med pengar, som jobbar och köper sin mat. Han ville skapa debatt om matsvinn och menar att välgörenhet är något som egentligen inte skulle behöva finnas eftersom vi lever i ett överflöd. Det är egentligen helt självklart, men ändå kunde jag inte sluta tänka på det där överflödet. Lever jag i ett överflöd? I jämförelse med många andra så är det nog sant.

Snart är det jul, den tid på året då det ska handlas som aldrig förr. Blandade av både glitter och reklampropaganda vallfärdar vi till köpcentren. Vad är det vi tror vi behöver? Det är som att vi försöker köpa själva julen. När jag tänker på vad Olof sagt står det helt klart att vi gick vilse någonstans på väg mot den perfekta julen.

Dubbelmoralen flåsar mig alltid i nacken när jag tänker på dessa saker. Ena stunden kan jag bestämma mig för att resten av mitt liv handla allt jag någonsin kommer att behöva på second hand för att i nästa sekund plötsligt finna mig själv svettig och köphetsig i någon fullknökad shoppinggalleria. I grund och botten handlar det nog om att hitta en mellanväg.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.