Öppet brev till Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschefen

Den 14:e Januari 2018 skickade vi följande mejl till Åsa Domeij, hållbarhetschefen på Axfood.

Hej Åsa!

Jag skriver det här brevet till dig med ett förslag på hur vi tillsammans kan ta krafttag mot matsvinnet och göra en rejäl nytta både för miljön och för samhället

För drygt ett år sedan startade jag ett ideellt projekt i Göteborg som heter Solidariskt Kylskåp, med syftet att minska matsvinnet. “Solikyl” är nu ett proof of concept, en modell som fungerar och har möjlighet till att kraftigt minska matsvinnet! Anledningen till att jag skriver är för att vi vill få din hjälp med att nå modellens fulla potential. Vad som skiljer denna modell från andra kända insatser är att vi vågar engagera medborgare och konsumenter genom att skapa en infrastruktur för alla att dela med sig. Volontärer organiserar sig med hjälp av digitala verktyg för att rutinmässigt hämta matsvinnet och leverera till matdelningspunkter, s k solidariska kylskåp. Inspirationen kommer från den framgångsrika Foodsharing i Tyskland.

Vi som har jobbat länge med frågan känner till begränsningar med nuvarande idéer: grossister och butiker kommer alltid att ha svinn och det är så pass stort att välgörenhetsorganisationer inte kan hantera det (läs gärna hela argumentationen här). Det är också ett tillfälle för Axfood att vara en föregångare och förberedd innan en lag som skulle förbjuda matsvinn klubbas igenom. Därför behöver vi testa nya idéer!

Butikerna är oftast rädda för att donera sitt matsvinn, av olika anledningar. Därför behöver Solikyl och andra liknande initiativ viktiga allierade, och det är här du kommer in i bilden! Jag vill att Göteborg ska vara ett pilotprojekt där så många butiker under Axfoods koncern som möjligt (förutom de som redan har ett samarbete med välgörenhetsorganisationer) ska ha ett samarbete med oss för att hantera sitt matsvinn. Bara stödet skulle inte kosta er en enda krona men skapa en enorm miljönytta, för att inte tala om samhällsnytta som är svårt att beskriva i ett brev och bör snarare ses med egna ögon.

Om du har möjligheten så bjuder vi in dig, Åsa, till att besöka oss och titta närmare på hur Solikyl fungerar, för att träffa våra maträddare av olika bakgrund, ålder och etnicitet, och varför inte äta en god måltid av räddad mat! Om det är ont om tid just nu för ett sådant besök ber vi bara om ett möte för att diskutera frågan.

Med hopp om en hållbar framtid,

Bruno M. Chies
Medgrundare och ordförande
Solidariskt Kylskåp (solikyl.se)

2 svar på ”Öppet brev till Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschefen”

  1. Hej! Kontakta mig så kan jag förklara hur man gör om man är en ideell organisation som är intresserad av matsvinn från våra butiker.

    Min mobil är: (edit: nummer finns i mailet)

    Hälsningar
    Åsa Domeij

  2. Jag blev kontaktad av Åsa Domej tidigare idag och fick utförlig info om hur Axfood/Willys samarbeten fungerar.

    Vi kommer driva frågan vidare och hoppas att vi en dag kan inleda ett samarbete för att tillsammans minska matsvinnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.