En nybörjarguide till Solikyl

Mängden mat som vi räddar och delar ut håller på att växa, och i samband med detta så får vi också många nya besökare som bör veta vad som gäller och hur Solikyl fungerar. Därför tänkte jag sammanställa en snabb guide med enkla fakta om denna rörelse:

1 – Vi vill rädda mat: viktigaste är att den äts upp och inte slängs. Vi förväntar oss bara två saker av dig som hämtar mat hos oss: att du äter upp alternativt delar ut till andra som säkert ska äta den och att du också är vänlig och solidarisk mot andra som hämtar samtidigt.

2 – Vi är ingen välgörenhet: förvänta dig inte att Solikyl ska tillgodose alla dina behov. Ibland slängs det mindre mat (vilket är positivt i sig) så att det inte räcker till alla besökare. Ibland saknas maträddare (här kan du eller någon du känner hjälpa oss att rädda mer mat till dig själva och andra). Vi har inte heller kompetensen att hantera personer med psykisk ohälsa. Det finns andra kompetenta välgörenheter som kan ta hand om dessa behov mycket bättre än oss.

3 – Vi jobbar 100% ideellt: Alla som är engagerade i Solikyl får inga pengar, utan bara en massa mat att äta eller dela ut.

4 – Volontärer har tillgång till maten först, eftersom det är ett tufft jobb. De som tar ansvaret för att gå till en butik vid angiven tid, hämta maten, sortera det hela, bära tunga lådor, slänga skräp och hålla det rent och transportera maten (ibland i oväder) – dvs en maträddare – har tillgång till maten först. Vill du bli en av våra maträddare?

5 – Alla kan bidra, delta och ha inflytande: om av någon anledning du inte kan hjälpa till som maträddare eller ambassadör, då finns det många andra sätt att bidra med, det är bara att fråga! Har du förslag eller synpunkter på hur vi kan bättre rädda maten tillsammans, hör av dig! kontakt (a) solikyl.se

6 svar på ”En nybörjarguide till Solikyl”

 1. Hej. Jag undrar ifall man också måste ge mat för att kunna ta? Är det någit man binder sig fast med då, eller kan man typ bara komma och besöka o se om det finns något man skulle vilja ha,?

 2. Hej allihopa
  Jag är ny här inne på solidarisk kylskåp
  Jag önskar veta mer då en bekant fd granne tipsa mig om denna sida
  Jag har ekomiskt bistånd arbetat inom vården innan men blev sjuk själv i sköldkörteln en längre tid
  Finns det något i närheten av angered mvh Nina kaplan

  1. Hej Nina! Tyvärr inte i Angered. Närmaste är Gamlestan, tror jag. Ta en titt på sidan Var och När så ser du alla som finns samt öppettider

 3. Är detta någonting som fortfarande är öppet i Göteborg på det ställena som finns på kartan? Hemsidan finns men det är ju bra att veta om ni fortfarande är aktiva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.